DNS Nedir?


DNS Nedir?

Domain Name System'in kısaltılmış şeklidir. Türkçe'ye "Alan İsimlendirme Sistemi" olarak geçmiştirBir tür internet telefon rehberidir. IP adreslerini alan adlarına dönüştürerek hatırlamayı kolaylaştırır. Bu nedenle, web çubuğuna hatırlanması zor IP adreslerini ** (74.125.224.83 gibi) yazmak yerine ** daha kolay ** alan adları (www.google.com gibi) * yazarız. DNS, IP adresleri hakkındaki bilgileri depolamak için kullanılan DNS sunucularına sahiptir.

DNS’in Kullanım Amacı Nedir?

DNS kullanmanın amacı son derece basittir, kolay anlaşılır ve kullanılabilir makine ve alan adları ile makine IP adresleri arasında iki yönlü dönüşüm sağlar. IP adreslerini günlük yaşamda kullanmak ve hatırlamak pratik olmadığından ** bir alan adlandırma sistemi kullanılmaktadır.

Ana amacı, ağ üzerinden geçen bir alan adı veya IP numarası için sorgulara cevap vermektir.

DNS Nasıl Çalışır?

DNS, ad sunucularından ve ad çözümleme programlarından oluşur. Ad sunucuları olarak düzenlenen bilgisayarlar, alan adlarına karşılık gelen IP adresleri hakkında bilgi depolar. Çözümleyiciler, DNS istemcileridir. DNS istemcileri, DNS sunucusunun veya sunucularının adreslerini içerir.

Bir DNS istemcisi bir bilgisayar adı için bir IP adresi bulmak istediğinde, ad sunucuya başvurur. Ad sunucusu, yani DNS sunucusu, veritabanında böyle bir ad görünüyorsa, bu isme karşılık gelen IP adresini istemciye gönderir.

Tr (Türkiye), de (Almanya) şubelerinin, ülkeden ayrıldıktan sonraki internet adresleri, üst düzey (üst) alan adlarının uzantılarından elde edilen gelirlerle karşılaştırılmıştır. Üst düzey alan adı uzantıları aşağıdaki gibidir;

.com: İşletme organizasyonlarını belirtir.

.edu: Eğitim kurumlarını belirtir.

.org: Devlete bağlı olmayan kar amacı gütmeyen kurumları gösterir.

.net: İnternet omurgası görevi gören ağları gösterir.

.gov: Devlet kurumlarını belirtir.

.mil: askeri kurumları belirtir.

.num: telefon numaralarının nerede bulunacağını gösterir.

.arpa: Ters DNS sorgusunun gerçekleştirilebileceği yerleri gösterir.