Bakır Kabloda İnternet Hızlanıyor!


DSL teknolojisini kısıtlayan en önemli sorun olan bakır kablolardan iletilebilecek verilerin belli bir hız sınırının olması. Çeşitli teknolojik bypass’lar saysinde, bakır kabloların sınırlarını olabildiğince esneterek farklı DSL ürünleri ortaya çıktı ancak sonunda fiber alt yapıya geçiş hep kaçınılmaz olarak görünüyordu.

Şimdi yeni bir DSL teknolojisi, bakır kablolar için hala umut olduğunu ortaya koyuyor. Yeni teknoloji, bakır telefon kabloları üzerinden saniyede 1 Gbit veri geçirilebileceğini söylüyor. Bu da, şehirlerin altına pahalı fiber kablolar döşemeden, mevcut bakır kablo alt yapısı üzerinden fiber kablo performansı almanın mümkün olacağını gösteriyor.

G.fast isimli yeni DSL teknolojisi, 106 Mhz veri frekansını kullanarak 1Gbps hızında veri aktarmayı mümkün kılıyor. Bu da Google’ın Fiber servisi ile verdiği internet hizmetiyle aynı hıza denk geliyor. Bu teknoloji mümkün olduğunda veri güvenliği için ISS’lerin maksimum hızı 500 Mbps hızıyla sınırlaması bile, bakır telefon kablosu üzerinden geçecek verilerle geniş bant internet için büyük bir potansiyel sağlıyor.

G.fast’ın önümüzdeki yıl içinde onaylanarak resmen kabul görmesi öngörülüyor. Ondan sonra, dünyanın pek çok yerinde artık ucuz ve pratik şekilde yüksek hızlı internet bağlantısı sağlanabilir…