Bilim Kurulu Üyesi, 6 Adımda COVID-19 Aşısının Nasıl Olacağını Açıkladı


Bilim Kurulu Üyesi, 6 Adımda COVID-19 Aşısının Nasıl Olacağını Açıkladı

Covid-19 aşısının yönetimi, Türkiye'deki sağlık çalışanlarına öncelik verilerek 14 Ocak Çarşamba günü başladı. COVID-19 ile temasınız yoksa ve bir öncelik grubuna dahilseniz, bir aşı randevusu planlamak için izlemeniz gereken birçok adım vardır.

Aşıların gelmesiyle insanlar aşıyı ne zaman ve nasıl yaptıracaklarını düşünmeye başladı. İşte 6 adımda nasıl aşı olunulucak.

Adım 1: e-Nabız uygulamasını indirin

Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan e-Nabız uygulamasını akıllı telefonunuza indirerek aşı randevuları ve takip işlemlerini yapabilirsiniz. Ayrıca, uygulamanın web sitesine bilgisayarınızdan da kolayca erişebilirsiniz.

Adım 2: Randevu Al seçeneğine tıklayın

Uygulamada görünen ana sayfanın sol alt köşesinde "Randevularım" seçeneği vardır. Bu sayfaya tıkladıktan sonra "Randevu al" seçeneğini göreceksiniz. Randevu sayfasında üç farklı seçenek bulunmaktadır: "Aile Hekimi", "Hastane Randevusu" ve "Aşı Randevusu".

Adım 3: COVID-19 Aşı Randevusu al seçeneğine tıklayın

Bu seçeneğe tıkladıktan sonra aşılanacak öncelik grubuna aitseniz hastane, tarih ve saat belirterek COVID-19 aşısı için randevu oluşturabilirsiniz. Öncelikli bir gruba aitseniz ve bir COVID-19 temasınız bulunuyorsa, sistem size "Şu anda temas halindesiniz, lütfen kişiyi 10 gün içinde tekrar sorgulayın" şeklinde bir mesaj gönderecektir.

Öncelikli grupta değilseniz şu mesajı göreceksiniz: "COVID-19 aşılama planı önce sağlık uzmanlarımızla başlayacak. Diğer öncelikli gruplar için aşılama planı ulusal haber ve medya ajansları ile paylaşılacaktır ve kamuoyuna duyurulacak bu duyurudan sonra randevu verilecektir.”

Adım 4: ALO 182’yi arayın

E-Nabız üzerinden randevu oluşturmak istemiyorsanız hastane randevu sistemi 182'yi arayarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Adım 5: Aşı uygulamasına en fazla iki kişi gidin

Kalabalıktan kaçınmak için yalnız gidilmelidir. Ancak aşılanacak kişi çok yaşlıysa veya yalnız kalamayacak durumda ise başkalarıyla birlikte gidebilir.

Aşıdan sonra tansiyonu ve alerjik reaksiyonu gözlemlemek için 15 dakika beklemelisiniz.

Adım 6: Aşı olduktan sonra gelen mesajları kontrol edin

Aşı olduktan sonra Sağlık Bakanlığı, durumunuzu takip etmeniz için size bir mesaj gönderecektir. Aşı olduktan sonra herhangi bir şikayetiniz olursa size gönderilen bilgileri takip etmeli ve en yakın tıp merkezine başvurmalısınız.