Web Tasarımı


Web Sitesi Tasarımı Yapmak

Web sitesi tasarımı bir web sitesi için en önemli unsurdur. Web sitesi tasarımı yaparken dikkat edilmesi gereken konular vardır.

1. Arayüzün Kolay Olması

Sitenin çok karışık olmaması gerekir. Ziyaretçi için kullanımı kolay olmalıdır. Site içersine yerleştirelen menüler ve içerikleri site içerisinde rahatça gezinmemizi sağlamalıdır.

2. Renk Seçimi

Renk seçerken dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi renklerin çok parlak renkler olmamasıdır. (örn;kırmızı,mavi,sarı). Seçilen renklerin logomuzla uyumlu olması sitemizi daha çekici kılar. Arka plan olarak açık renkleri tercih etmeliyiz. Arka planda koyu renklerin olması göz yorulmalarına ve okuma sorunlarına yol açar. Site içerisindeki yazı renkleri, arka plan renginin karşıtı bir renk olmalıdır. Arka plan rengine yakın renkler seçmek yazıların okunamamasına neden olur. Sitede kullanılacak renkler çok fazla olmamalıdır. Temel renkler seçilmeli ve site o renklere göre tasarlanmalıdır.

3. Logo

Yapılacak sitenin bir logou olması gerekir.  Logo tasarımı, yapılacak siteye uygun olarak yapılması gerekir.. Logomuz sitenin içerisinde rahatlıkla görülecek bir yere konulmalıdır.

4. Tasarım

Sitemizi görseller ile daha güzel bi görünüme kavuşturabiliriz. Konu ile alakalı görseller seçip uygun boyutlarda uygun yerlere koyabilirsiniz. Ufak tefek animasyonlarla sitenizi süsleyeblirsiniz. Yazı fontumuzu seçerken okunabilirliğine önem vermeliyiz. Metinler, çok yer kaplayacak kadar büyük, okunmayacak kadar da küçük olmamalıdır. Uygun boyutlarda seçilmelidir. Başlıklarımızın içerik yazılarından farklı olması için kalın, italik yada renkli yazılması tercih edilmelidir. Site genellikle dört bölüme ayrılır;

           4.1 Header

             Sitenin bu bölümü sitenin üst tarafında bulunur. Sitenin başlık bölümüdür. Header içerisine banner yada logonuzu koyabilirsiniz.

           4.2 Navigation

            Sitenizin üst, sağ veya sol tarafına yerleştirebilirsiniz..Tasarım yaparken içerisinde site navigasyonu(menü) olmasına dikkat etmeliyiz. Site içerisinde bulanan her şeye menü üzerinden ulaşmalıyız. Menülerinizi horizonal yada vertical olarak düzenleyebilir, animasyonlarla süsleyebilirsiniz.

           4.3 Content

           Sitemizin içerik bölümüdür. Bu yüzden ortada olması tercih edilir. İçerisinde konular ile ilgili metinler yada görseller konulmalıdır.

           4.4 Footer

          Sitenin en alt bölümünde bulunur. Burada konular ile ilgili başlıklar, arama çubuğu, kişi yada adres bilgisi vb. gibi unsurlar bulunmalıdır.

5. Site Yönetimi

Sitemizde ekleme silme yada değiştirme yapmak istediğimizde site için bir yönetim paneli yapmamız gerekmektedir. Bu yönetim paneli gizli olmalıdır. Sadece yöneticeler tarafından kullanılmalıdır. Sitemizin bir başkası tarafından değiştirilmesi yada oynanmasını istemeyiz.