Bilgisayarda Virüs Olduğu Nasıl Anlaşılır ve Temizlenir?


Eğer bilgisayarınızda anti-virüs programı yoksa, virüs olduğunu ancak virüs etkisini gösterdikten sonra anlayabilirsiniz. Nadiren, dosya adı sabit ve bilinen virüsleri dosya adıyla tarayarak bulmak ve silmek çözüm olabilir.

Virüsün Etkileri :

  • *Bir virüsün etkileri bilgisayarda anormal yavaşlama.
  • *Bilgisayarın kilitlenmesi.
  • *Dosyaların anormal sesler/görsel davranışlar göstermesi, normalde açılan dosyaların açılmaması ya da bilgisayarınızın isteğiniz dışında işlemler yapmaya başlaması şeklinde kendini gösterebilir.
  • *Rastgele DOS işletim sistemine dönmesi.
  • *Windows uygulamalarında beklenmeyen hata mesajları (application error, system fault, missing files vs.)

Bu durumda yapılacak şey, bir anti-virüs programı kullanarak bilgisayarın virüsten temizlenmesidir. Ancak, virüsün bilgisayara önemli ölçüde geri dönülmez hasarlar vermiş olduğu zamanlarda temizleme işlemi her zaman etkisini gösteremeyebilir.

Bilgisayarınızda anti-virüs yazılımı olmadığı durumlarda, bu yazılıma sahip bir bilgisayarda daha önceden hazırlanmış olan acil durum disketi ile diskinizde ve disketlerinizde virüs taraması yapabilirsiniz.

Anti-virüs yazılımlarının tarama işlemi sonrasında virüs bulamaması bilgisayarda virüs olmadığını değil, sadece tarama işleminde kullanılan anti-virüs programlarının tanıdığı virüslerin olmadığını gösterir. Kullanılan anti-virüs yazılımlarının buldukları virüsleri silmeleri veya bulaştıkları dosyalardan temizleyememeleri de zaman zaman karşılaşılan bir durumdur. Bu durumda daha güncel başka bir anti-virüs yazılımının kullanılması ya da anti-virüs programının güncellenmesi uygun olacaktır. Yani, kullanılan anti-virüs programının tanımadığı bir virüsün bilgisayarınıza bulaşmış olması ihtimali her zaman vardır.